Търсене в онлайн магазин

Търсачката (търсене в онлайн магазин) е един от най-важните елементи в магазините, които продават добре.

Живеем в забързан свят, в който никой няма време да разглежда продукт по продукт целия Ви онлайн магазин. Всеки бърза и иска да намери това, което търси с минимално усилие. Ваша работа, като собственик на онлайн магазин, е да му го предложите.

В тази статия ще обърнем внимание на елемент, пренебрегван от много собственици на онлайн магазини – търсенето. То е изключително важно! Търсенето трябва да е адекватно на уебсайта като цяло и да е съобразено с:

  • Аудитория – грамотност, поведение и очаквания. Има нетърпеливи потребители, които нямат желание да пишат повече от 2-3 думи и предпочитат да „скролват“ повече резултати. Най-често това са млади потребители на  мобилни устройства. При специализирана аудитория обаче, това не е така – хората в нея са готови да въвеждат много критерии на търсене, за да постигнат по-точен резултат. Вие знаете кой купува от Вас, ориентирайте търсачката си според очакванията му.
  • Брой продукти – при онлайн магазин с 3 продукта и при такъв с 3 000 търсенията са коренно различни. Съобразете търсачката в магазина си с размерите му.
  • Детайлност на търсене – ако си търсите телефон например, обикновено знаете много от техническите параметри, под които не искате да пада избора Ви. От друга страна, търсейки си дреха, обикновено я харесвате на база снимка след едно по-широко търсене.

Не си мислете, че просто поле „Търси“ в горния десен ъгъл вече е достатъчно. Очакванията на потребителите нарастват постоянно с развитието на уеб технологиите. Никой не иска да губи време в търсене в онлайн магазин, от който очаква да купи нещо бързо и с лекота. Можете да предлагате много атрактивни отстъпки, промоции, дори безплатна доставка, но ако хората не намират това, което търсят, те няма да извършат покупка!

Търсене в онлайн магазин

Методи за търсене, които ще улеснят потребителите в онлайн магазина Ви

  • Предсказващо търсене (Predictive Search) – това е метод, позволяващ „подсказване“, когато пишете в полето за търсене. Изключително полезен и харесван от потребителите.
  • Бързо и подоробно търсене като две различни възможности за търсене в онлайн магазина Ви – в много случаи е добре да имате възможност за бързо търсене, която е за потребители с по-общи интереси. Подробното търсене пък е за хората, които са наясно какво искат до голяма степен и ще им спести време.
  • Търсене по карта – ако бизнесът Ви предполага районно разпределение на оферти, то най-добре е да използвате търсене директно от карта. Визуалното ориентиране е предпочитано от потребителите в сравнение с падащо меню с градове/квартали например.

Помнете, че хората ще закупят продуктите и услугите Ви само, ако ги намерят лесно. Ако се изнервят, че не намират това, което искат, те просто ще напуснат онлайн магазина Ви и ще купят от конкуренцията. Затова, не пренебрегвайте в никакъв случай търсачката във Вашия магазин! Предвидете й централно място и я направете удобна и лесна за използване. Както на десктоп устройства, така и на мобилни такива. Препоръчваме търсачката да е направена според правилата на риспонсив (адаптивен) дизайн.

Ще се радваме, ако обсъдим с Вас, как да подобрим уебсайта Ви и да очаровате потребителите си с лесно, удобно и интуитивно търсене в магазина си! Ако нямате уебсайт или онлайн магазин все още, ние ще го създадем с лекота и вдъхновение.

Ако имате каквито и да е други въпроси, с удоволствие ще Ви помогнем. Можете да ни пишете от формата по-долу, или да разгледате проектите, които сме реализирали скоро и мненията на клиентите ни за нас.

 

    * Задължителни полета