Настроихте ли SPF?

SPF (Sender Policy Framework) представлява система за валидация на имейлите, чрез проверка на подателя им.

Нарочно Ви провокирахме с подвеждащата снимка 🙂 Но тук няма да говорим за слънцезащитна козметика 🙂 Това SPF (Sender Policy Framework) не е „онова“ SPF (Sun Protect Factor)! Въпреки, че лятото е в разгара си (поне в момента, в който пишем статията), тук ще си говорим за неща, много по-различни от плажове и морета!

В тази статия ще разгледаме една от най-честите грешки, водещи до проблем, при който Вашите писма биват третирани като СПАМ. Статията е част от поредицата „Защо писмата ми влизат в СПАМ?“, с която искаме да Ви помогнем и да имате качествена и чиста онлайн комуникация с клиентите и приятелите си. Време е да спрат телефонните разговори, проведени само, за да проерите дали дадено писмо е пристигнало или не 🙂

SPF е система, създадена за защита от нежелан СПАМ. SPF и DKIM са основни начини за защита и предпазване от изпращане на имейли от сървъри, които не са оторизирани от собственика на домейна. Ако не е настроена правилно, тя казва на всички СПАМ филтри, че писмото Ви не трябва да бъде допуснато. А Вие не искате това!

Принципът на удостоверяване на подателя се базира на верифициране на IP адреса на изпращащия мейл сървър. За целта в DNS зоната на домейна се създава SPF запис, в който се поставя IP адреса на изпращащия мейл сървър. SPF записът представлява текстов DNS запис. Получаващите мейл сървъри проверяват дали IP адресът, от който е изпратен имейла, се съдържа в SPF записа.

В SPF записа се описват всички мейл сървъри, които ще изпращат писма от името на домейна.

Колебаете се, дали SPF е настроен правилно за Вашия уебсайт? Ако сте наши клиенти, да настроен е! Ако не сте, пишете ни, ще анализираме ситуацията Ви и ще открием проблема!

Ако разгледаната причина не Ви касае, но въпреки това писмата Ви отиват в СПАМ, вижте поредицата ни „Защо писмата ми влизат в СПАМ?“. Но дори и там да не намерите отговора, не се притеснявайте, свържете се с нас и винаги можем да открием разрешение на проблема Ви след подробен анализ на ситуацията!

Ако имате въпроси, ще се радваме да Ви помогнем. Можете да ни пишете от формата по-долу, или да разгледате проектите, които сме реализирали скоро и мненията на клиентите ни за нас.

 

    * Задължителни полета