Какво е риспонсив дизайн (адаптивен дизайн)

Риспонсив дизайн е чуждица, която вече се наложи и няма как да избегнем.

Решението, което дава възможност с един дизайн Вашият уебсайт да изглежда перфектно на всякакви устройства се нарича риспонсив дизайн (адаптивен дизайн).

Нека започнем с…

История на уеб дизайна в точно три точки

  1. В началото имахме само компютри. При това с доста сходни като размер CRT монитори. От тях ни боляха очите… но уеб дизайна за сайтовете се правеше само в един размер! Всички елементи бяха с фиксирана ширина и нямаше нужда да мислим за каквато и да е мобилност.
  2. После се появиха мобилните устройства и започнахме да правим уебсайтовете с мобилна версия и широка (десктоп) версия.
  3. Постепено използването на допълнителна мобилна версия се замени с уебсайтове с риспонсив дизайн. Това е адаптивен дизайн, който преобразува елементите си според екрана на устройството, от което се разглежда даден уебсайт. Тоест Вие нямате вече нужда от мобилна версия, защото сайтът Ви ще изглежда перфектно на всяко едно устройство.

Мобилните технологии се развиха, но също така и уеб технологиите и дизайна.

Какви са подходите на риспонсив дизайна?

От години ние правим само риспонсив сайтове, с адаптивен дизайн. Те изглеждат брилянтно на големи екрани (смарт телевизори), на компютри, лаптопи, таблети и телефони… без загуба на информация! Всички сайтове, които са изпълнени по този начин имат сходни черти:

  1. Снимките в сайта се преоразмеряват според екрана.
  2. Текстовете се преподреждат според екрана така, че да са лесно четими и с подходящ размер.
  3. Менюто се променя от стандартно на мобилно.
  4. Много елементи, подредени един до друг, застават един под друг в мобилните устройства. Това им позволява да се виждат пълноценно, без смаляване или орязване.

За уеб дизайн е трудно да се говори, без да се види пример, затова прилагаме нагледно. Изгледаът на лаптоп/десктоп устройство запълва екрана стилно, показвайки всички желани елементи, без нуждата от скрол или натискане на бутон.

Риспонсив дизайн на лаптоп

Изгледът на мобилно устройство „свива“ снимките и преподрежда елементите така, че също да използват максимално добре екрана, но най-вече да са достатъчно големи и видими, че да не се налага приближаване.

Риспонсив дизайн на мобилно устройство

Огромен процент от потребителите в Интернет вече работят от мобилни телефони. За различните пбизнеси, процентът на разпределение между десктоп/мобилни устройства е различен, но има браншове, при които мобилните потребители минават вече 75% от общия брой потребители.

От миналата година Google анализира първо мобилното представяне на уебсайта Ви, чак след това десктоп версията. Риспонсив дизайнът се комбинира перфектно с всички нови технологии, стилове и елементи, включително биодизайн елементи. Затова, ако още не сте преработили уебсайта си с адаптивен дизайн, крайно, ама наистина крайно време е!

Както Уикипедия казва:

В днешния все по-развиващ се мобилния свят, е невъзможно да се справите, ако при изработка на сайтове не проектирате вашия сайт с адаптивен дизайн. Адаптивният дизайн позволява уеб страницата да бъде отворена и да функционира правилно на всяко мобилно устройство.

Ще се радваме, ако обсъдим с Вас, как да подобрим уебсайта Ви и да очаровате потребителите на всякакви устройства и екрани! Ако нямате уебсайт все още, ние ще го създадем с лекота и вдъхновение.

Ако имате каквито и да е други въпроси, с удоволствие ще Ви помогнем. Можете да ни пишете от формата по-долу, или да разгледате проектите, които сме реализирали скоро и мненията на клиентите ни за нас.

 

    * Задължителни полета