Отстъпка в онлайн магазин - за и против

Отстъпка в онлайн магазин – това е може би най-използвания способ за привличане на клиенти във Вашия онлайн магазин. В предишната статия разгледахме друг такъв способ, който много често се използва – безплатна доставка. За да сме Ви полезни както винаги, в тази кратка статия ще разгледаме предимствата и недостатъците при използвяането на отстъпка в онлайн магазин.

И нека отново започнем със статистиката 🙂 Сухите цифри, които никога не лъжат:

 • Намаленията увеличават средната стойност на потребителската кошница с до 46%. (по данни на Coupon Code Statistics за 2018)
 • 35% от потребителите в 20-30-годишна възраст търсят ежедневно най-изгодните
 • намаления. (по данни на emarketer.com за 2018)
  54% от потребителите биха си купили продукт при ретаргетиране, ако им се предложи отстъпка. (по данни на VWO, eCommerce Consumer Survey за 2017)

„Плашещо“ голям процент нали?!? Особено за толкова спорен инструмент като отстъпката.

Отстъпка в онлайн магазин – предимства

I. Привлича и задържа вниманието на потребителя

Промоциите и отстъпките винаги привличат внимание – независимо от какъв вид са. В зависимост от параметрите (процент от цената, фиксирана сума от цената, промо код, ваучер и т.н.) можете успешно да предотвратите бъдещо проучване на конкуренцията от страна на клиентите. Тоест, можете да получите продажба веднага!

II. Създава чувство на неотложност

Ако използвате правилните условия за Вашата отстъпка, със сигурност ще създадете чувство на неотложност. То води до бързи, емоционално подтикнати покупки. А ето как да го постигнете:

 • Отстъпката е валидна само за даден период от време;
 • Отстъпката се дава само над определен оборот (брой продукти в кошницата);
 • Отстъпката важи за предварително планирани продукти или залежаващи в склада такива.

Добре комуникираната отстъпка кара потребителят да действа – в противен случай може да изпусне добрата оферта, а Вие да изпуснете бързата продажба. Добре позиционирана отстъпка в онлайн магазин може да спре опитите на потребителя да търси „по-добри оферти“. Особено ако съотношението цена-качество го удовлетворява и има усещането, че „ще изпусне“ шанса си, ако не се възползва от предложението.

III. Повишава чувството на удовлетвореност от покупката

Всеки обича чувството, което изпитваме след сключването на изгодна сделка, нали? Отстъпките създават чувство на задоволство, че потребителят е:

 • Спестил пари;
 • Получил най-добрата оферта на пазара в този конкретен момент (и занапред, ако сте му я представили добре);
 • Ценен от Вас като важен клиент (ако е персонализирана).

Отстъпка в онлайн магазин – недостатъци

I. Възпитават в „очакване на отстъпки“

Прекалено честите и еднотипни промоции свикват клиентите винаги да очакват намаление. Малко по малко чувството на неотложност и възторг могат да избледнеят, ако промоциите не са внимателно обмислени и позиционирани. Уви, това е в сила, дори промоциите да са пуснати от Ваши конкуренти. Ако един сектор е силно конкурентен и големите играчи са възпитали потребителите в „очакване на отстъпки“, то те ще го очакват и от Вас.

II. Няма гарантирано правилен подход

Ще трябва да го намерите сами!

Намирането на правилен подход в създаването на отстъпки и промоции е много дълъг процес. Понякога може да се окаже и болезнен. Най-често отстъпките се подобряват по метода „проба-грешка“. Ако не искате да губите времето и парите си в такива грешки, свържете се с нас, за да Ви дадем насоки.

III. Невинаги носят директно повишаване на приходите.

С отстъпките може да се наложи да направите крачка назад и да реализирате продажби с минимална печалба. Ако обаче направите промоцията си достатъчно добре, ще получите много по-важни предимства от бързата печалба (ще обърнете този минус в плюс):

 • Ще привлечете нови клиенти;
 • Ще активизирате неактивните си клиенти;
 • Ще разпродадете стари или рядко търсени стоки;
 • Ще увеличите средната стойност на потребителската кошница;
 • Други важни за Вас промени в потребителското поведение.

Запомнете, че отстъпките не винаги са решението. Ако нямате продажби в онлайн магазина си, може би е време да промените нещо в него. Ето и няколко съвета какво може да е то.

На Ваше разположение сме, ако желаете да Ви помогнем за повече онлайн продажби. Преди да го направим, ще анализираме в детайли целите и дейността на уебсайта Ви (ако не сте наш клиент, за който ги знаем, разбира се).

Ако имате въпроси, ще се радваме да Ви помогнем. Можете да ни пишете от формата по-долу, или да разгледате проектите, които сме реализирали скоро и мненията на клиентите ни за нас.

 

  * Задължителни полета