Етапи при разработване на нов уебсайт

Процесът по разработка на уебсайт е комплексен и специфичен за всеки проект.

За Вас клиентите ни и за ефективността на работа е изключително важно да сте наясно кога и какво очакваме от Вас. Опитът ни показва, че целият може да се обобщи в няколко етапа, даващи своевременна яснота и на двете страни. По-долу синтезирахме най-добрите практики, които използваме за разработване на нов уебсайт.

Етап 1: Предварителна информация и уточнения

В този етап събираме информацията, необходима ни за разработката на уебсайта и всички системи и функционалности в него. Тук изчистваме въпросите за хостинга и домейна, логото, фирмената идентичност и това, каква визия харесвате и си представяте за Вашия уебсайт. Още тук уточняваме какви видове онлайн плащане ще има в уебсайта и какви ще са процесите на покупка, ако има онлайн продажби.

Какво ни е необходимо от Вас преди и по време на етап 1?

 1. Всички пароли и достъпи, които ще използваме в процеса на работа.
 2. Лого, цветова гама и корпоративна идентичност, ако имате такива предварително и не ги създаваме ние.
 3. Насоки (в предварителен разговор) за това, какви уебсайтове харесвате, какво си представяте и мечтаете да има в уебсайта Ви.
 4. Информация за това какви служебни мейли (със собствения Ви домейн) искате да създадем за Вас.
 5. Ангажираност в процеса, тъй като той е двустранен и няма как да стартираме работа, без съдействие от Вас!

Етап 2: Разработка на примерен модел на уебсайт

Реалният модел на уебсайта Ви всъщност е напълно функционален уебсайт, притежаващ визията и системите, които считаме за най-важни и най-продаващи във Вашия конкретен проект. Разработваме го с най-добрата според нас визия така, че да го почувствате и тествате, без да се налага „да си представяте“ по показана снимка или набор от снимки. В модела на уебсайта виждате не само началната страница (homepage), а и всички вторични визии и функционалности. За разлика от снимката, моделът дава диналмиката и изживяването на истински уебсайт, но е недостъпен за широката публика. До него даваме достъп само на Вас!

Какво ни е необходимо от Вас преди и по време на етап 2?

 1. Информация за желаната структура на уебсайта, включително категории продукти, услуги, дейности и пр.
 2. Одобрение на визията, която сме предложили или изразяване на желание какво в нея да променим. *
 3. Ангажираност в процеса, тъй като той е двустранен и няма как да го приключим без одобрение и съдействие от Вас!

* В най-добрия сценарий и за двете страни, на този етап чуваме „Уау, точно това исках!“. Ако обаче това не се случи, не се притеснявайте! Работим и променяме модела, докато не показва уебсайта, за който сте мечтали и искате да имате на 100%. Важно е да харесвате всеки един детайл в дизайна. Дори нещо дребно да Ви дразни, споделете с нас, за да го променим! Не трябва да правите компромис и да приемате визия, в която не сте уверени!

Етап 3: Попълване на съдържание

На този етап добавяме реалното съдържание в модела и го превръщаме в уебсайт!

Какво ни е необходимо от Вас преди и по време на етап 3?

 1. Детайлна информация за всеки един продукт, услуга или информационна подстраница в уебсайта.
 2. Ангажираност в процеса, тъй като той е двустранен и няма как да го приключим без одобрение и съдействие от Вас!

Етап 4: Финални тестове и настройки

Едно от най-приятните неща в работата ни! Да видим, че този прекрасен уебсайт, който сме създали за Вас работи перфектно! На този етап се тестват всички функционалности, включително интерактивни контактни форми, процеса на онлайн продажбите, разплащанията с карта и други. Ако е необходимо, тук се верифицират различни API, връзки с PSP като myPOS и пр.

Какво ни е необходимо от Вас преди и по време на етап 3?

 1. Изключително приятното и за Вас занимание да прегледате уебсайта си, да се насладите на това, което имате. Уверете се, че отговаря на 100% на очакванията Ви!
 2. Ангажираност в процеса, тъй като той е двустранен и няма как да го приключим без одобрение и съдействие от Вас!
 3. Да ни потвърдите точна дата, на която да пуснем уебсайта 🙂

Етап 5: Старт! Работата сега започва!

Да, създаването на уебсайта е само началото на едно ново начинание. За да има повече стойност за Вас и да Ви носи ползви, по уебсайта трябва да се работи постоянно. Един уебсайт трябва винаги да се държи винаги в техническа изправност, защитен от зловредни действия и атаки. Трябва да се добавя информация, да се актуализира остарялата такава и да се премахва, ако има неактуална.

Не си мислете, че работата по уебсайта започва с пускането му. Мислете за пускането на уебсайта като за раждане на нещо ново, което тепърва ще се развива и еволюира. Само така, Вашият уебсайт ще Ви служи добре! Развиването на потенциала му не е еднократно действие, а дълъг, труден, но много приятен и полезен за бизнеса процес!

Ако имате въпроси и искате да направите първата стъпка към притежаването на прекрасен и работещ уебсайт, ще се радваме да Ви помогнем. Можете да ни пишете от формата по-долу, или да разгледате проектите, които сме реализирали скоро и мненията на клиентите ни за нас. Обадете ни се, за да Ви консултираме!

 

  * Задължителни полета