Безплатна доставка - за и против

Безплатна доставка – това е един от най-коментираните способи за привличане на клиенти във Вашия онлайн магазин. За да сме Ви полезни както винаги, в тази кратка статия ще разгледаме предимствата и недостатъците на безплатната доставка.

Първо нека разгледаме малко статистика:

  • 9 от 10 човека биха закупили стока, ако тя е с безплатна доставка. (по данни на Walker Sands Communication за 2018)
  • 25% от потребителите предпочитат да посетят физически магазин, за да купят избраната от тях стока именно заради допълнителните разходи за доставка. (по данни на Global Online Consumer Report, KPMG International за 2017)
  • 23% от потребителите изоставят своите поръчки на финалната стъпка при включване на разходите за доставки към крайната цена. (по данни на Baymard Institute за 2018)
  • 58% от потребителите биха добавили още продукти в количката, за да минат минималния праг за безплатна доставка. (по данни на ComScore за 2018)

Съгласни ли сте с посочените данни? Ние да… напълно!

 

Безплатна доставка – предимства

 

I. Повлиява положително импулсивното онлайн пазаруване

„Защо да давам пари за доставка, след като мога да отида и да си го купя за същите пари на място.“ – Това e много често срещана мисъл във Вашите купувачи. Затова безплатната доставка ги привлича неудържимо. За съжаление, тръгвайки „по магазините“, те могат да си купят въпросната стока и от друг магазин!

Потребителите се водят от емоциите су. Това, че пътят до физическия магазин също струва пари, няма значение за тях. Това е факт, който много често се игнорира.

II. Безплатната доставка значително повишава мотивацията на потребителите да пазаруват онлайн

Тя създава впечатлението, че едновременно се пестят пари и време. Разбира се, това наистина е така (за потребителя). Освен това, безплатната доставка потиска чувството за риск.

III. Възползва се от силата на безплатното

Безплатен обяд няма, но въпреки това тази дума влияе много силно! Всичко с етикет „безплатно“ привлича.

IV. Отслабва риска от неудовлетвореност

Много потребители се притесняват, дали стоката ще е здрава, дали ще е достатъчно добра и дали изобщо ще бъде доставена. Колкото и продуктови видеа и гаранции да обявите в сайта си, те никога няма да заменят сигурността на получената стока. Безплатната доставка намаля значително притесненията.

V. Показва Вашата ангажираност

Предлагайки безплатна доставка, потребителите Ви виждат във Ваше лице коректност. Показвате, че мислите за тях и за техните нужди и сте готови на определени отстъпки за тях.

 

Безплатна доставка – недостатъци

 

I. Тя изобщо не е безплатна!

Както споменахме по-горе, безплатен обяд няма. Тоест вие трябва да платите обяда 🙂 Затова, много внимавайте кога и при какви суми на поръчката използвате безплатната дставка като подход за привличане на клиенти!

II. Тя не е достатъчно конкурентно предимство

Безплатната доставка не е панацея за привличане на клиенти. Тя е полезна, но не е достатъчна, за да изпъкнете пред конкуренцията. Това, че я предлагате, не означава, че трябва да се отпуснете и да не търсите други конкурентни предимства. Напротив!

III. Не винаги работи

Можете да пожънете успех с безплатна доставка основно при клиенти, които знаят какво искат и се колебаят откъде да го купят. Ако потребителят не е осъзнал, че има проблем, не знае как да го реши или като цяло не се нуждае от продукта, който предлагате, тогава няма да го привлечете с безплатната доставка. Ето няколко идеи как да го направите!

 

Колебаете ли се все още? Свържете се с нас, за да Ви помогнем. Ще разгледаме Вашия онлайн магазин и ще анализираме предимствата и недостатъците на безплатната доставка във Вашия слуай.

Ако имате въпроси, ще се радваме да Ви помогнем. Можете да ни пишете от формата по-долу, или да разгледате проектите, които сме реализирали скоро и мненията на клиентите ни за нас.

    * Задължителни полета