Съвети за стартъп фирми в България от практиката

Защо можем да предложим съвети за стартъп фирми?

През годините работихме и продължаваме да работим с много стартъпи. Някои от тях успяват, други се препъват още на старта по една или друга причина. С времето, забелязахме, че има определени модели на поведение, които спомагат за успеха, но има и такива, които обричат стартъпа на провал.

По-долу ги споделяме с Вас, за да внимавате и да се оглеждате за подводните камъни, които се крият пред всеки млад предприемач.

В мисята ни е залегнало да помагаме на хората с всичко, което можем. Доказват го и многото про-боно проекти, които реализираме. Затова няма как да не споделим с Вас наученото. Тези съвети за стартъп фирми са изстрадани от практиката.

Наши клиенти са се проваляли пред очите ни, а други са успявали. Вие получавате тази информация на готово. Насладете й се!

Съвет за стартъпи 1

Мислете и действайте! Говоренето само по себе си не е действие.

За съжаление, много от младите предприемачи изгарят енергията си в безмислени разговори и покоряване на света само на думи. Постоянното приказване понякога не е подкрепено с никакви дела. Тази комбинация води до зацикляне и прекрасни проекти остават „само на приказки“. Енергията на екипа на стартъпа е разпиляна в безброй срещи и разисквания и никакви действия!

Забелязваме този проблем при различни стартъпи, но най-често е при млади и ентусиазирани предприемачи, които тъкмо са се върнали в България. Непознавайки средата, те сакаш изговорват всичко, което може да се изговори за идеята и спират до там. Не бъдете като тях! Предприемайте действия. Ако имате нужда от помощ, свържете се с нас и ще ви посъветваме приятелски.

Съвет за стартъпи 2

Внимавайте с баланса на срещи/действия. 

Да, срещите са изключително важни. Те свързват хората. Но за бизнеса са полезни, само ако имат смисъл и носят конкретни решения и последващи действия. Хората, за които е и Съвет за стартъпи 1, трябва да внимават със срещите.

Ако гледате на проекта си като на една екосистема – той изразходва енергия, но трябва и да получава. Получаването на енергия за проекта става със СМИСЛЕНИ срещи и много работа! Не пренебрегвайте работата, за сметка на раздумки с приятели как „ще покорите света“. Покорете го с делата си!

Безмислените срещи изразходват енергията, измарят и натоварват, а не носят никакъв смисъл. Казано на ежедневен език – те само губят време.

Съвет за стартпи 3

Не се фокусирайте върху акселераторите, а върху стойността. Имайки стойността, акселераторите сами са Ви в кърпа вързани.

Присъствали ли сте на среща с цел представяне на проекта, а на тази среща всяка втора дума е една от тези: акселератор, капитал, финансиране, финансова инжекция или бюджет? Е не е приятно, а не е и полезно (разбира се, изключваме случаите, в които срещата е с цел финансиране)!

Сами по себе си акселераторите са чудесни за един стартъп. Не ни разбирайте погрешно, с две ръце подкрепяме финансирането, което осигуряват те за стартиращите предприемачи. Проблемът е друг…

Някои предприемачи се фокусират единствено върху финансирането и забравят за стойността, която бизнесът им ще донесе. Това на прост език означава, че мислят само за парите. Такова поведение винаги води до друго – угаждане на акселератора на всяка цена! Което си е едно към едно „подмазване на шефа“. Вие сте стартъп предприемач, за да сте свободни, за да се реализирате по Ваш начин – правете го!

Направете бизнеса си стойностен, такъв, който решава проблема на дадена таргет група. Помагайте на хората, а парите сами ще Ви намерят.

Съвет за стартъпи 4

Не мързелувайте!!!

Да, завършва с три удивителни 🙂 Били сме на среща с млад предприемач, който ни обясняваше, че не може да става преди 10:00, защото не е наемен работник. Моля? Със 100% сигурност го твърдим за всички бизнеси, с които сме имали допирни точки:

„Един успешен предприемач работи средно двойно повече от един наемен работник. И като време, и като ефективност. Точка!“

Двайте си почивка, тя е важна, но се дръжте в кондиция! В частния бизнес няма как да останете без работа 🙂 Винаги ще намерите нещо, което сте отлагали, а ще подобри фирмата Ви. Когато Ви доскучае, не заповайте с мислите колко сте велики, а свършете нещо отложено или се обучавайте!

Съвет за стартъпи 5

Намалете егото си, преди друг да ви го намали… по жесток начин.

Знаете известната мисъл „Аз знам, че нищо не знам!“. Колкото повече напредвате в бизнеса, толкова по-ясно ще я осъзнавате. Егото не е лошо за увереността, но когато го предозирате, вреди! Ако не го осъзнаете по лесния начин, това ще стане по трудния. Доказано е многократно от всякакви хора, във всякакви ситуации от практиката ни!

За финал:

Надяваме се тези съвети за стартъп фирми да са Ви полезни и да се разпознаете в максимум един от тях. Но дори да се разпознаете в повече, няма страшно. Хората се променят, вие също можете да го направите.

Започнете СЕГА!

Оставяме си вратичка да публикуваме още съвети за стартъп фирми. Продължаваме да работим със стартъпи и да им помагаме. Ако осъзнаем още ползи за Вас, с радост ще ги споделим в блога си.

Работата винаги трябва да е забавна. Погледнете на съветите от веселата им страна 🙂 Ние вярваме, че за качествения творчески процес, забавлението е задължително! Ако искате да работим заедно или просто имате въпроси към нас, можете винаги да се свържете с екипа ни. Ще се радваме да Ви помогнем с всичко, на което сме способни!