Вирусно съдържание и вирусен маркетинг

Какво означават термините Вирусно съдържание и вирусен маркетинг и защо нямат нищо общо с компютърните вируси 🙂

Казано на прост, дори жаргонен език, вирусното съдържание е такова съдържание, което потребителите по една или друга причина „се счупват да споделят“. А вирусен маркетинг е съответно този маркетинг, който разчита на вирусно съдържание. Вирусният маркетинг се характеризира с това, че след пускането на дадена реклама, бюджетът за нейното разпространение е минимален.

Вирусно съдържание и вирусен маркетинг

Какъв е бюджетът за създаването на успешна реклама с вирусно съдържание е съвсем друга тема! Много често той е огромен, включващ хонорари на множество психолози, маркетолози и дори поведенчески експерти. Но една вирусна публикация може да е хитро хрумване на някой от екипа Ви и да не Ви струва нищо 🙂

Както казва Wikipedia по въпроса:

Viral marketing or viral advertising is a business strategy that uses existing social networks to promote a product. Its name refers to how consumers spread information about a product with other people in their social networks, much in the same way that a virus spreads from one person to another. It can be delivered by word of mouth or enhanced by the network effects of the Internet and mobile networks.

Вирусният маркетинг е техника, придобиваща все по-широка популярност с развитието на социалните мрежи. Основната причина е, че позволява с „едно гениално хрумване“ да се намали драстично бюджета за реклама, при това увеличавайки ефективността й! Терминът идва от английски – viral, което означава популярен, разпространен. Бихме я нарекли „Висш пилотаж“, но задължителна във все по развиващата се сфера на онлайн търговията.

Как работи за Вас вирусното съдържание?

Създава се съдържание – видео, картинка или друга форма на вирусен маркетинг. Това съдържание трябва да се хареса на определена таргет аудитория и така да бъде споделяно съвсем доброволно с помощта на социалните мрежи. Всъщност, единственото вирусно съдържание, за което се сещаме от периода преди социалните мрежи са рекламите на Menthos, които всички чакахме с нетърпение по телевизията. Ако Вашето вирусно съдържание се разрастне до надхвърлящи очакванията Ви мащаби, значи сте успели! Вероятно ще трябва доста да експериментирате, преди да пуснете успешно вирусно съдържание. Но може да успеете и веднага!

От какво се нуждае едно съдържание, за да се превърне във вирусно?

  • То трябва да привлича интерес
  • Мигновено да грабва вниманито
  • Да изненадва гледащите
  • Да е забавно и остроумно
  • Да е максимално емоционално, дори драматично
  • Да е впечатляващо и провокиращо
  • Да е уникално, а не копие на нещо подобно

Примери за вирусен маркетинг

Спомнете си за онези релами, които така са Ви разсмели, че веднага сте ги споделили… ето това е успешен вирусен маркетинг. Ето два примера, които са безкрайно успешни:

 

На Ваше разположение сме, ако желаете да Ви помогнем за по-качествено съдържание и споделяне. Преди да го направим, ще анализираме в детайли целите и дейността на бизнеса и уебсайта Ви (ако не сте наш клиент, за който ги знаем, разбира се).

Ако имате въпроси, ще се радваме да Ви помогнем. Можете да ни пишете от формата по-долу, или да разгледате проектите, които сме реализирали скоро и мненията на клиентите ни за нас.

 

    * Задължителни полета