Настроихте ли DKIM?

DKIM е съкращение от DomainKeys Identified Mail и е механизъм за удостоверяване на подателя и автентичността на съдържанието на изпратените от този подател имейл съобщения.

В тази статия ще разгледаме една от най-честите грешки, водещи до проблем, при който Вашите писма биват третирани като СПАМ. Статията е част от поредицата „Защо писмата ми влизат в СПАМ?“, с която искаме да Ви помогнем и да имате качествена и чиста онлайн комуникация с клиентите и приятелите си. Време е да спрат телефонните разговори, проведени само, за да проерите дали дадено писмо е пристигнало или не 🙂

Както SPF, така и DKIM системата е създадена, за да защитава получателите на писма от измамни и СПАМ имейл съобщения. Тези технологии помагат на легитимните податели като Вас да докажат, че изпращаните от тях имейл съобщения не са фалшифицирани. Това може да предотврати попадането на легитимен имейл в папката SPAM.

Настроихте ли DKIM (DomainKeys Identified Mail)?

Как работи този механизъм?

DKIM изисква изпращача да има генерирана двойка криптирани ключове. Това са частен ключ, за подписване на имейл съобщението при изпращане и публичен ключ, за валидиране на този подпис.

Частният ключ се ползва от изходящия мейл сървър на изпращача, за подписване на изходящите имейл съобщения. Към тези имейл съобщения се добавя допълнителен хедър, който представлява DKIM подпис. В подписа се съдържа още хеш код на съдържанието на имейла (за да се разбере дали нещо не е променено), кой е подписващия домейн и още няколко служебни параметъра.

Публичният ключ се поставя като системен запис, от изпращача, в DNS зоната на неговия домейн.

При получаване на DKIM подписано имейл съобщение, входящият мейл сървър на получателя ще валидира писмото и ще укаже, че то не трябва да се третира като СПАМ. Разбира се, само DKIM не е достатъчен, за пълно валидиране. Разгледайте „Защо писмата ми влизат в СПАМ?“ и ще видите други причини, които могат да са довели до този проблем при Вас. Но дори и не намерите отговора в статията, не се притеснявайте, свържете се с нас и винаги можем да открием разрешение на проблема Ви след подробен анализ на ситуацията!

Ако имате въпроси, ще се радваме да Ви помогнем. Можете да ни пишете от формата по-долу, или да разгледате проектите, които сме реализирали скоро и мненията на клиентите ни за нас.

 

    * Задължителни полета