Препълнена поща в споделен хостинг - 4 решения

Огромен проблем за българските сайтове се оказва опасността от препълнена поща в споделен хостинг акаунт.

Първо малко за споделения хостинг… това е достъпна хостинг услуга, която се явява бюджетно и много добро решение за българския бизнес. Партньорите ни от СуперХостинг.БГ са създали планове, ориентирани към малкия и средния бизнес, както и към онлайн магазините, без да ги натоварват с излишни плащания. Това е прекрасно и се възприема много добре от собствениците на сайтове. Както всяко ценово оптимизирано решение обаче, има и ограничения, включително такива, водещи до препълнена поща.

Едно от тези ограниченията се явява максималния размер на всички файлове и информация, които са позволени за един акаунт. В резултат на това ограничение, често се получава така, че в акаунта има т.нар, „препълнена поща“, тоест пощенска кутия, която няма повече „място за нови писма“.

Добрите новини са, че всеки проблем има решение 🙂 По-долу ще споделим най-често използваните и ефективни такива.

Решение 1: Използване на външен ресурс

Ако желаете да проверявате пощата към уебсайта си през друг e-mail доставчик, това е възможно с няколко лесни настройки. В две статии сме описали как да го направите в най-често използваните в България e-mail доставчици. Вижте как да проверявате служебната си поща през Gmail и как да я проверявате през ABV.

С няколко настройки си осигурявате ресурсите на ABV/Gmail за служабната поща и разтоварвате сървъра на уебсайта си. Препоръчваме този вариант като подходящ за почти всички случаи.

Решение 2: Използване на локален ресурс

Друг вариант е да не съхранявате писмата на сървъра, а локално във Вашето устройство. Ако използвате Outlook с POP3 например, задайте му да не пази копие на сървъра. Тогава цялата кореспонденция остава във Вашето устройство и сървърът отново е ненатоварен. Препоръчваме този вариант, когато проверявате пощата си САМО от едно устройство.

Решение 3: Оптимизиране на наличните файлове

Най-честата причина за препълнена поща в споделен хостинг е натрупването на стари и ненужни писма в нея. Особено такива с много снимки и видеа като прикачени файлове. Ако запазите само важната информация и изтриете всичко ненужно, ще се учудите колко много място се освобождава. Създайте си навик и изтривайте всички СПАМ писма, ненужни кореспонденции и неактуални прикачени файлове. Ако искате сами да почистите пощата си, задължително:

  • Изтрийте ненужни прикачени файлове.
  • Изтрийте всичко в СПАМ папката.
  • Изтривайте редовно писмата в кошчето.
  • Вижте каква част от входящата кореспонденция Ви е наистина необходима. Останалата част можете да изтриете.
  • Вижте каква част от изходящата кореспонденция Ви е наистина необходима. Останалата част можете да изтриете.

Решение 4: Закупуване на ресурс

Ако никой от изброените по-горе начини не Ви допада и не е за Вас, то просто можете да закупите по-голям ресурс от хостинг команията, с която работите. Първите три решения не предполагат допълнителна инвестиция, докато тук тя отстранява проблема.

В случай, че имате затруднение да приложите по-горните решения, обърнете се към нас. Ще съдействаме, за да функционират мейлите към сайта Ви по най-добрия начин и да нямате нито една препълнена поща.

Ако имате каквито и да е други въпроси, с удоволствие ще Ви помогнем. Можете да ни пишете от формата по-долу, или да разгледате проектите, които сме реализирали скоро и мненията на клиентите ни за нас.

 

    * Задължителни полета