Инкогнито режим (анонимен режим) на браузъра

Инкогнито режим, скрит режим, частен (private) режим, анонимен режим – различни имена на една и съща фукционалност на съвремените браузъри.

Съвремените браузъри имат функционалност, която Ви позволява да сърфирате относително анонимно. По-долу ще обясним, защо казваме „относително“, а не „напълно“ анонимно.

Какво всъщност криете в инкогнито режим?

При анонимното сърфиране в такъв режим, на Вашето устройство не се записват данни от сърфирането, включително потребителски имена, пароли, бисквитки и история на сърфирането. Без значение, дали използвате Интернет инкогнито на телефон, таблет или компютър, след като затворите режима, в устройството няма да има никакви данни за това, какво сте разглеждали.

Какво не криете в инкогнито режима?

Запомнете, че използвайки инкогнито режим, Вие не криете никаква информация за сърфирането си към сървърите на Интернет доставчика Ви. Самите браузъри Ви предупреждатват за това, когато минете към анонимно сърфиране.

Това, върху което влияе режимът, са единствено данните във Вашето устройство. Логването при Интернет доставчика се извършва без промяна.

Вашетият IP адрес ще бъде засечен и записан в статистиката на посетения сайт (ако е налична тази функционалност в посетения уебсайт, разбира се), както и в данните при доставчика. Това се случва без значение дали използвате анонимния режим на браузъра или не.

Кога препоръчваме да се използва анонимно сърфиране?

Препоръчваме да използвате режим с анонимно сърфиране в следните случаи:

 • Когато искате да видите уебсайта си, без той да помни Вашите данни.
 • Когато искате да сърфирате в друг уебсайт с друг профил, без да излизате от основния си профил.
 • Когато искате да куите подарък „без да оставяте следи“.
 • Когато искате да пазарувате онлайн, без да бъдете обект на ремаркетинг реклами след това.
 • Други случаи, в които не искате хората, използващи същото устройство да значт какво сте гледали.

Много добър пример за използване на инкогнито режим е избор на подарък за съпруг/съпруга от семейния Ви лаптоп. Ако да кажем търсите перлена огърлица, ще бъдете буквално обсипани от ремаркетинг кампании за перли, огърлици и бижута. Ако съпругата Ви използва същия лаптоп след ден-два, лесно може да се досети какво сте правили в нейно отсъствие и да развалите неволно изненадата 🙂

Как да го включите инкогнито режим?

На най-масовите браузъри, инкогнито режим се включва по следните начини:

 • Google Chrome: Ctrl+Shift+N
 • Mozilla Firefox: Ctrl+Shift+P
 • Safari: Command+Shift+N
 • Internet Explorer: Ctrl+Shift+P

Ще се радваме, ако отговорим и на други въпроси, които Ви интересуват в сферата на Уеб. Ако все още нямате уебсайт, доверете ни се и ние ще го създадем с лекота и вдъхновение.

Ако имате каквито и да е други въпроси, с удоволствие ще Ви помогнем. Можете да ни пишете от формата по-долу, или да разгледате проектите, които сме реализирали скоро и мненията на клиентите ни за нас.

 

  * Задължителни полета