Редакция на hosts файл

Как да редактирате hosts файла на Вашето устройство?

Понякога, при прехвърляне и редизайн на уебсайт изниква нуждата да видите уебсайта си, преди да е окончателно готов. В такива случаи можете лесно да използвате host файла на операционната система и да достъпите сайта си през уеб браузър, без да го правим видим за останалите потребители.

Просто трябва да укажете на Вашето устройство кой е новия сървър и как да го намери. За да достъпите сайта на новия сървър, първо укажете вашия домейн в hosts файла на вашата операционна система. По този начин домейнът ще се зарежда директно от сървъра, само при достъп от вашето устройство.

Къде се намира въпросният hosts файл?

Този файл е локализиран в различни директории за различните операционни системи. За най-използваните, пътищата са както следва:

  • Windows 7, 8, 10: C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts
  • iOS: /system/etc/hosts
  • macOS: /private/etc/hosts
  • Linux: /etc/hosts
  • Android: /system/etc/hosts

Как да редактирате hosts файл?

За да редактирате hosts файла при ОС Windows например, копирайте файла от директория C:\Windows\System32\drivers\etc на вашия десктоп и го отворете с текстов редактор от типа на Notepad или Notepad++. В края на файла е необходимо да добавите IP адреса на сървъра, на който е разположен новия хостинг акаунт и домейна, с който е асоцииран, по следния начин:

185.45.66.219 abi-webdesign.com www.abi-webdesign.com

Заменете примерните данни с вашия домейн и IP адреса на сървъра, на който се намира хостинг акаунта. Кой е IP адресът на сървъра, който трябва да използвате в hosts файла, можете да разберете посредством запитване към нас.

Запишете файла и го поставете обратно в посочената директория. Рестартирайте браузъра и достъпете Вашия домейн. При вас той вече се зарежда от новия хостинг акаунт. Тоест, Вие виждате новата версия на уебсайта си, докато всички останали все още виждат старата.

ВНИМАНИЕ! След като приключите с тестовете, най-добре е да изтриете посочените редове, за да не ги забравите!

Да, толкова лесно е да пренасочите домейна си за тестови нужди. А как да изберете правилното домейн име за Вашия уебсайт, можете да разгледате в тази статия. На разположение сме, ако имате нужда от помощ при избора на име. Това е много отговорен процес, който не бива да пренебрегвате! Междувременно, можете да проверите за свободни имена от инструмента ни за проверка на свободен домейн.

Ако имате въпроси, ще се радваме да Ви помогнем. Можете да ни пишете от формата по-долу, или да разгледате проектите, които сме реализирали скоро и мненията на клиентите ни за нас.

 

    * Задължителни полета