С малка или главна буква се пише Интернет

Или както пак в Интернет се питаме… от коя страна се бели банан 🙂

С малка или главна буква се пише ИнтернетЧудили ли сте се защо в някои източници е написан с главна буква, а в друга с малка? Ако следите блога ни, вероятно сте забелязали, че ние винаги го пишем с главна. Да, преди много години, в университета ни учиха, че Интернет е име на мрежата и като такова, то трябва да се пише с главна буква. Също както пишем България, София, Витоша и всички останали имена.

Фактът, че все по-често срещаме Интернет написан с малка буква обаче ни накара да проучим въпроса в дълбочина. Все пак има много гледни точки и граматиката се мени… кой знае!?!

Ето какво има в мрежата, цитирано от TCP/IP Tutorial and Technical Overview на IBM (ISBN 0-7384-2165-0) от далечната 1989 тодина:

The words internetwork and internet is [sic] simply a contraction of the phrase interconnected network. However, when written with a capital “I”, the Internet refers to the worldwide set of interconnected networks. Hence, the Internet is an internet, but the reverse does not apply. The Internet is sometimes called the connected Internet.

Тоест световната мрежа (Internet, в която се помещават всички сайтове) е една — ако бяха няколко, щяхме може би да имаме Интернет-А, Интернет-Б или други имена. Но Интернет е мрежа, състояща се от много свързани мрежи, и подчинена на единни стандарти и протоколи (TCP/IP, https, https, ftp и др). Това е еднозначно доказателство, че Интернет се пише с главна буква, когато говорите за световната мрежа.

Но май никой не го спазва. Пак от мрежата намерихме цитат, който е взет от официалния правописен речник на българския език. С., БАН, Просвета, 2012, с. 306.

За първи път пазарувам в интернет, ще видим какво ще получа накрая. Имам интернет връзка, но не мога да отварям страници.

И какво е финалното заключение?

Според нас, Интернет е правилно да се пише с главна буква, но това не се спазва. По-голямата част от хората го пишат с малка.

Тоест, пишете го както предпочитате 😀

Всички тези размисли са плод на наши проучвания и размисли. Не се ангажираме със 100% гарантираност, но на чаша бира сме готови да спорим с всеки, който иска да пише Интернет с малка буква… или да си обели банан от грешната страна 🙂 🙂 🙂

Работата винаги трябва да е забавна. Ние вярваме, че за качествения творчески процес, забавлението е задължително! Затова си позволяваме да публикуваме и такива публикации в блога си. Можете да разгледате и статията с Бисери и гафове от ежедневието на уеб дизайнера. Но сериозно…

Ако имате въпроси, ще се радваме да Ви помогнем. Можете да ни пишете от формата по-долу, или да разгледате проектите, които сме реализирали скоро и мненията на клиентите ни за нас.

 

    * Задължителни полета