ASAP дизайн

ASAP дизайн означава As Simple As Possible дизайн.

Тоест, дизайнът е максимално прост, без да товари уебсайта и съдържанието в него. Закачката с „винаги бързащото“ ASAP е умишлена, но само визуална! Може би най-точният превод е „Максимално прост дизайн“.

Предварително се извиняваме на всички, които мислят, че това ще е статия за яйца и е свързана със изминалия Великден 🙂 Съжаляваме, ако сме Ви подвели, но яйцето е идеалния пример за природен дизайн, съответстващ на ASAP дизайна 🙂 Тоест, това е статия за дизайн, не кулинария!

Според детайлно проучване на Google хората считаме визуалната сложност за отблъскваща. Много често тя отказва потребителите от предлаганата услуга. Това е в особено голяма сила за по-възрастната част от населението. Както Ви обяснихме в предна наша статия, бялото в уебсайта е изключително важен елемент в дизайна като цяло! Бялото спомага за тази търсена простота в ASAP дизайна.

Колкото по-простичко е изграден един уебсайт, толкова повече се възприема като красив и интуитивен. Това произтича от факта, че човешкият мозък реагира положително на добре подредената и проста структура, а визуално препълнените сайтове водят до отвличане на вниманието и объркване. Една от най-честите причини да нямате поръчки в онлайн магазина си е менно неподходящия и „сложен“ дизайн.

Всичко трябва да е възможно най-опростено, но не по-просто!

Алберт Айнщайн

Защо ASAP дизайн?

Ето някои от най-важните причини да говорим за този тип дизайн:

  • Потребителите идват на страницата Ви заради нейното съдържание, продукти или услуги. Никой не идва в уебсайта Ви за даради дадена анимация или ефект.
  • Умерената употреба на ефекти в комбинация с качествени снимки превръщат сайта продуктивен и приятен за окото. Те дават чувство за стил и тежест.
  • Прекалено многото ефекти дават усещане за нещо евтино и некачествено.
  • Сайтовете, в които има пренасищане на ефекти не успяват да предадат професионално посланието на бранда.
  • Твърде голямото количество анимации създава чувство за неудовлетвореност у потребителите заради разсейването и объркването, което прeдизвикват. Това важи и за рекламите! Не прекалявайте и с тях.
  • Струпването на множество ефекти натоварва браузъра на потребителя. Това може да се окаже причина за бавна работа на устройството, от което се отваря сайтът Ви. От там може да доведе и до затваряне на сайта Ви, преди той да е свършил работата си.
  • ASAP дизайнът е вдъхновен от природата. При нея няма нищо излишно. Визията в природата е точно толкова проста, колкото функционалността позволява.

Накрая ще Ви обърнем внимание на нещо изключително важно. Опростеният (ASAP) дизайн не е никак прост за постигане. Много по-трудно е да постигнете качествени функционалност с опростеност, отколкото просто да претрупате екрана с функции. Тоест, не бъркайте значенията на думите с корен „прост“ 🙂

И все пак за яйцето…

Защо го използваме като пример? Дизайнът на яйцето е много прост на външен вид, но съчетава в себе си цялата здравина и сигурност, които физиката на формата му позволяват да има. Същевременно е максимално лесно за снасяне, точно заради формата (дизайна) си. Близка до идеалната аеродинамичната форма, здрава структура и устойчивост с минимално използване на ресурси.

Разбира се, вие сами преценявате, дали искате уебсайтът Ви да е по-прост и подреден или не. Ако считате ефектите в сайта си за изключително важни, свободни сте да ги използвате. Но нашият съвет е да помислите и да се възползвате от ASAP дизайна.

Надяваме се, че сме Ви помогнали да осъзнаете нуждата от въздух и простота в дизайна и ще ги използвате занапред. На Ваше разположение сме, ако желаете да анализираме Вашия уебсайт по този или друг параметър!

Ако имате въпроси, пишете ни от какво имате нужда във формата за контакт по-долу.

 

    * Задължителни полета