Собствен уебсайт или Facebook страница?

Дали да заложите на собствен уебсайт или искате да присъствате само в социалните мрежи?

Много от Вас си задават този въпрос, планирайки онлайн присъствието си. Разбира се, няма универсален отговор и не очаквайте от нас да Ви го дадем 🙂 Но тук ще разгледаме няколко широко разпространени заблуди, които могат да повлияят на избора Ви.

„Не ми трябва сайт, след като имам страница в социалната мрежа.“ – чуваме го постоянно, но дали наистина е така? Може ли едното без другото или двете вървят ръка за ръка – ще се опитаме да внесем малко повече яснота по-долу. Има много заблуди, които се разпространяват волно или неволно. Нека се спрем на петте най-често срещани…

Заблуда 1: Facebook потребителите са достатъчно много, за да им разкажете за вас и вашия бизнес

Да, много са, но това създава и трудност да достигнете точно до вашата аудитория и тя да ви чуе. Като да стреляте в тъмното. Не забравяйте, че в социалната мрежа ежеминутно стотици реклами на вашите конкуренти заливат аудиторията, към която се целите.

По-добре е да “посрещнете” вашите клиенти в уебсайт, където да им кажете това, което искате, без разсейващи фактори. Собствен уебсайт означава ваше лично собствено пространство в дигиталния свят.

Дори да звучи странно за някои от вас, все още има много хора, за които Facebook е чужд и дори нямат профил. А все повече хора спират използването на социалната мрежа и се ограничават до функциите на Messenger.

Заблуда 2:  По-лесно е да имате само Facebook страница

Всъщност Facebook е създаден, за да Ви ангажира и да консумира времето Ви. Тоест, колкото и лесно да изглежда, всичко е направено така, че да Ви задържа максимално дълго в социалната мрежа. Всичко, което „ползвате безплатно“ там, ще Ви струва много усилия и време. Както може би сте чували… „Ако продуктът, който използвате е безплатен, значи продуктът сте Вие.“

Заблуда 3: По-евтино е във Facebook, отколкото ако имате собствен уебсайт

Всъщност Facebook рекламата излиза много скъпо. Особено, ако не знаете какво точно правите. Ако бизнесът ви e изнесен изцяло в социалната мрежа, това може да ви коства много повече ресурси в реклама и популяризирaне. Последните промени в политиките на Facebook засягат пряко рекламодателите и тенденцията е да получвате все по-малко за една и съща себестойност. Почти е сигурно, че вашите конкуренти използват начини за реклама, които са обвързани с техните сайтове и събират аудитории от там, което ще усложни вашия маркетинг процес, ако имате единствено Facebook страница.

От друга страна, все по-евтино е да имате собствен уебсайт. Пишете ни и ще Ви го докажем с уникална оферта 🙂

Заблуда 4: По-сигурно е във Facebook, отколкото ако имате собствен уебсайт

А не е ли точно обратното вече? Шансовете недоброжелатели да ви “баннат” страницата в социалните мрежи, репортвайки я до администраторите, или алгоритъмът на Facebook да я спре при неподходящо съдържание, може да се окаже по-голям, отколкото вероятността недоброжелател да компрометира сайта ви.

Освен това ние предприемаме всички мерки сайтът Ви да е защитен!

Заблуда 5: Facebook продава по-лесно

Всъщност, Facebook не е създаден да продава. Новите усилия на социалната мрежа са точно в тази посока, но все още са далеч от желания успех. Психологията на Facebook потребителите е по-скоро да разпуснат, да поразгледат кой какво е постнал, а не да си търсят продукт или услуга. Затова, можете да популяризирате успешно марката си с Facebook, но за продажбите, препоръчваме да потърсите и алтернативи.

Бихме Ви препоръчали да помислите за директен мейлинг, Google реклама и други методи за реклама.

Разбира се, ползите от това да имате сайт не отричат присъствието в социалните мрежи. Напротив! Според нас се нуждаете и от двете. Защо да се ограничавате? Така имате повече канали, по които вашите клиенти да стигнат до вас и вие до тях.

Помнете, че уебайтът е ваше лице в мрежата. Той е вашата най-важна дигитална собственост. Той е центърът на онлайн комуникацията Ви с клиентите. Facebook е просто дигитален канал, в който всеки потребител е равнопоставен на останалите, използващи социалната мрежа.

Вашият уебсайт е мястото, крайната цел, където да доведете всеки ваш потенциален клиент. А Facebook (както всички социални мрежи) е един от каналите, по които да доведете хората до вашия уебсайт.

Не се колебайте!

Доверете ни се! Ние ще Ви помогнем и ще изработим и поддържаме уебсайта Ви така, че да получите максимален ефект за бизнеса си.  Свържете се с нас, за да ускорим бизнеса Ви със силата на един перфектен, стилен и добре работещ уебсайт.

Ако имате въпроси, ще се радваме да Ви помогнем. Можете да ни пишете от формата по-долу, или да разгледате проектите, които сме реализирали скоро и мненията на клиентите ни за нас.

 

    * Задължителни полета