Биодизайн

Биодизайн – нека се поучим от това, което природата отдавна е сътворила!

Биодизайн представлява следване на природата в създаването на инжинерни и дизайнерски решения. Милионите години еволюция на земята ни дават възможност да почерпим готови решения от природата.

Малко история

Братята Райт са един от примерите на заимстване от животинския свят (птиците), но те далеч не са единствените. Въпреки, че много по-стари решения, включително и такива на Леонардо да Винчи използват биодизайн, в съвременния свят за негов създател се счита Луиджи Колани.

Биодизайн, Луиджи Колани

Една от биодизайн концепциите на Луиджи Колани

Колани е идеен дизайнер, основател на индустриалния биодизайн. Той създава стотици експериментални концепции и реални проекти за много големи фирми, но най-ярките му успехи са в автомобилната сфера. Работи за ThyssenKrupp, Boeing, RosenThal, Rockwell International, Villeroy & Boch и други индустриални гиганти. През 1954 г. Колани е награден със Златната роза на автомобилното изложение в Женева за външния дизайн на Fiat 1100, през 1972 г. проектира автомобила за Формула 1. Преди и след това създава концептуални автомобили за Porsche, Mazda, Mercedes-Benz, Ferrari, Ford, както и собствените си модели под марката Colani, някои от които са пуснати в малки серии. Макар и някои от идеите му да изглеждат безумни, те винаги са функционални, обосновани и заимствани от природата.

Други примери за успешен биодизайн са крилата (перките) на вятърните турбини, пасивните вентилационните системи, заимствани от термитниците, охлаждащата боя и много други.

Биодизайн и уеб дизайн

Повечето решения, заимствани от природата са във физическия свят. Те използват комбинация от физика и дизайн, за да постигнат подобрения в различни сфери на живота.

Ние, като уеб дизайнери сме силно ограничени в рамките на екрана. Ограничени сме и като брой използвани цветове, визуални технологии и други, но и ние използваме биодизайн решения в уеб. Учейки се от природата, достигаме до зависимости, които ни позоляват да представяме съдържанието в уебсайтовете многослойно, акцентирайки на важното. Успяваме да представим точната информация по точния начин, подобрявайки усещането на потребителя.

Ще се радваме, ако обсъдим с Вас, как да подобрим уебсайта Ви, следвайки природата. Ако нямате уебсайт все още, ние ще го създадем с лекота и вдъхновение.

Ако имате каквито и да е други въпроси, с удоволствие ще Ви помогнем. Можете да ни пишете от формата по-долу, или да разгледате проектите, които сме реализирали скоро и мненията на клиентите ни за нас.

 

    * Задължителни полета