Въглероден отпечатък на един имейл

Въглероден отпечатък обикновено се измерва при индустрии, които се считат за силно замърсяващи.

IT секторът не попада в тази графа. Той сякаш не оставя въглероден отпечатък. Сакаш електричеството за милиардите устройства по света не е произведено от същите тези силно замърсяващи индустрии. Но дали наистина е така? Не разбира се, просто не се замисляме!

Знаете ли, че:

1 имейл = 1 грам въглероден отпечатък ***

Не звучи никак много, нали? Но пребройте мейлите си за един ден. Повечето от нас изпращаме десетки мейли на час, тоест можем да достигнем до стотици за едно денонощие. Вече говорим за поне 100 грама въглероден отпечатък на ден! Умножено по работните дни в годината, оказва се, че достигаме до минимум 20-30 кг на година! А по-активните, достигат до 50+ килограма! Това се равнява на въглеродния отпечатък от около 500 км, изминати с икономичен автомобил с двигател с върешно горене.

Умножено по броя на хората, работещи активно с имейл…

Сега малко ли Ви се струва?

Ако сте „зелено ориентирани“, вероятно рециклирате боклука си и сте си купили икономичен, дори електрически/хибриден автомобил. Пазарувате в торбички за многократна употреба и се обличате в естествени тъкани, Но внимавате ли с въглеродния отпечатък мейлите си?

Как да намалим въглеродния отпечатък от всеки наш имейл?

Труден въпрос, защото не искате и работата Ви да пострада, нали? Добрата новина е, че можете да помогнете на природата, спазвайки няколко правила:

 1. Не изпращайте ненужни файлове, особено големи! Големите и средни файлове отнемат в пъти повече сървърен ресурс, когато се прехвърлят. Това означава повече изразходено електричество, следователно по-голямо въздействие върху околната среда.
 2. Ако подписа в имейла Ви е с много снимки и е „тежък“, намалете го.
 3. Опитвайте се да намаляте хората в „CC“, тоест всички, копирани в кореспонденцията.
 4. Не водете безмислени кореспонденции – това ще Ви спести и доста време!
 5. Много е лесно да направите един „принтскрийн“ на екрана си и да го изпратите. Всеки такъв „принтскрийн“ е голям снимков файл, което ни връща в точка 1.
 6. Настройте мейла си да изтрива старата комуникация при „Reply“. Новата тенденция е да подреждате мейлите си в „нишки“, а не да пазите всичко от кореспонденцията в последния мейл.
 7. Като цяло, стремете се да сте по-лаконични и икономични. Вече говорихме за ASAP дизайна, защо да не приложим същия подход и за мейлиите си?

Ако имате въпроси как да сте по-щадящи природата с имейлите и уебсайта с, а и въпроси от всякакво друго етество, ще се радваме да Ви помогнем. Можете да ни пишете от формата по-долу, или да разгледате проектите, които сме реализирали скоро и мненията на клиентите ни за нас.

 

  * Задължителни полета


  *** По данни на Statista.com.