Бялото пространство в уебсайта

Да има ли и колко бяло пространство в уебсайта?

Много често наличието на бяло пространство между елементите в сайта провокира негативното отношение при някои от клиентите ни. Според тях то може да бъде оползотворено много по-оптимално, събирайки в себе си разни рекламни банери, картинки, текст, линкове и др. Но това е гледната точка на клиентите ни, които искат да струпат максимален ефект, в минимален обем.

Потребителите обаче не мислят така! Максималният ефект, буквално наблъскан в минимален обем много често отблъсква потребителите и ги дразни. Претрупаните уебсайтове са много трудни за ориентиране. Ако са претрупани и с реклама, в тях се губи основния фокус. За няколко лева от банерна реклама на ден, бихте ли губили клиенти?

Истината за бялото пространство в уеб дизайна

Истината за бялото пространство е много проста. Бялото пространство добавя „въздух“ и позволява на елементите в уеб сайта да “дишат”. Благодарение на него съдържанието запазва своята четимост, а посетителите остават фокусирани над по-съществената информация. С него Вашият уебсайт ще добие по-свеж и модерен изглед без нуждата от намеса на допълнителни ефекти. И както всички знаем, бялото е секси!

Във всички дизайни, които създаваме, ние използваме бялото пространство. Използваме го така, че да фокусираме вниманието на потребителя върху важната информация (най-често стъпките към продажба).

Бялото пространство не е празнота, то е изключително важен елемент от дизайна!

Ще споделим с Вас няколко хитрости за използването на бялото пространство, в ефекта на които сме се убедили през годините.

Използване на бяло пространство в уебсайта

  • Бялото пространство, ограждащо даден елемент фокусира погледа върху елемента. Подходящо е за обграждане на лога, call to action бутони към бъндъл промоции, други промоции, отстъпки и информационни елементи.
  • Бялото пространство в уебсайта = въздуха в интериора и интериорния дизайн. Не подреждате мебелите си един над друг „за по-ефективно“, нали? Тогава не го правете и в уебсайта си.
  • Бялото е секси!
  • Спомага за чувстото на подреденост.
  • Добавя стил и тежест.
  • Добавя ефирност.
  • Необходимо е както в уебсайтовете с малко информация, така и в тези с много текстове и съдържание.

Вие сами преценявате, дали искате уебсайтът Ви да има въздух, да е подреден или не. Но нашият съвет е да помислите и да се възползвате от бялото пространство, един от най-важните елементи в уеб дизайна.

Надяваме се, че сме Ви помогнали да осъзнаете нуждата от бялото пространство и ще го използвате занапред. На Ваше разположение сме, ако желаете да анализираме Вашия уебсайт по този или друг параметър!

Ако имате въпроси, пишете ни от какво имате нужда във формата за контакт по-долу.

 

    * Задължителни полета