Изчистване на DNS кеш в Windows

Защо и кога се налага изчистване на DNS кеш?

Когато изработим новата версия на уебсайта Ви или го прехвърляме по друга причина, много често се налага да променим DNS записите му. След промяна на DNS записи за домейн има технологичен период от 2 до 48 часа за опресняване на DNS информацията. В този период обикновено новата версия на сайта е вече видима, но локалните DNS настройки все още не са се опреснили. Ползват се кеширани данни, които пречат да се види новия Ви красив и модерен уебсайт. Понякога дори този период е изтекъл и все още не успявате да заредите Вашия сайт. Тогава със сигурност локално на вашия компютър е запазен DNS кеш.

DNS кешът съхранява IP адресите на домейните, които са зареждани. По този начин при повторно зареждане на домейн, кеширащият сървър зарежда информацията за домейна от кеша, вместо всеки път да се отправя заявка към root DNS сървърите. Това от своя страна спестява време за зареждане на домейните и не се натоварва DNS системата. Тоест сайтът Ви може да е готов и активен, но вие все още да бивате пренасочвани към стария и да не виждате новия.

За щастие, проблемът има много лесно решение, просто трябва да се извърши изчистване на DNS кеш.

Да разгледаме изчистването на кеша за най-масовата операционна система Windows:

Как да изчистим DNS кеш в Windows?

За да изчистите DNS кеш информацията на локалния компютър при ползване в Windows операционна система, можете да използвате приложението ipconfig в команден режим.

Стартирането на командния режим/Command Prompt се извършва като натиснете Start бутона на Windows, изберете Run и изпишете в полето cmd, след което натиснете ОК или Enter.

Необходимо е да изпълните следната команда:

ipconfig /flushdns

След изписването на командата натиснете клавиш Enter.

При успешно изпълнение на командата ще получите следния резултат:

Windows IP Configuration

Successfully flushed the DNS Resolver Cache.

Рестартирайте вашия интернет браузър и опитайте да достъпите сайта отново. В случай, че все още не можете да заредите домейна е възможно DNS информацията да не се е опреснила глобално. Тогава вероятно имате некоректни DNS настройки на сървъра. Обадете ни се и ще открием и разрешим проблема.

Надяваме се, че сме Ви помогнали да изчистите DNS кеша на компютъра си. На Ваше разположение сме, ако желаете да Ви помогнем и с нещо друго.

Ако имате въпроси, пишете ни от какво имате нужда във формата за контакт по-долу.

 

    * Задължителни полета