Да поставя ли копачка за криптовалути в уебсайта си?

Един уебсайт може да печели пари на собственика си по много начини. Как това може да стане с копаене на криптовалути?

Много от Вас, нашите клиенти, сте ни питали за допълнителни възможности за монетизиране на посещенията в уебсайта Ви? Наред с класическата банерна реклама с директно договаряне или през системи като Garga.biz и Google Ads се нарежда още един метод. Това е поставянето на копачка за криптовалути в уебсайта.

Какво представлява копачката за криптовалути в уебсайта?

Това е скрипт, който се зарежда с уебсайта Ви. След зареждането си, скриптът използва ресурси на компютрите на Вашите потребители, за да копае криптовалути. Тоест, човекът, който разглежда уебсайта Ви ще копае вместо Вас. В резултат, Вие получавате ресурса или от всички, или от позволилите потребители, копаещи за Вас.

Какво представлява копаене на криптовалути?

Копаенето представлява извършване на многобройни и сложни аритметични операции от компютрите на потребителите. Влизайки във Вашия уебсайт, техните компютри ще започнат да работят по-бавно. Няма да харчите друг техен ресурс, освен по-сериозното използване на системата им, респективно електроенергия.

Сега ще разгледаме плюсовете и минусите на копачката за криптовалути на уебсайта Ви. Освен техническата част, обръщаме внимание и на моралните, бизнес и финансовите такива. Този метод е доста спорен, затова ще сме максимално обективни! Молим Ви, не приемайте мнението ни като съвет или категорично „За“ или „Против“. В живота няма нищо 100% еднозначно 😉

Плюсовете са по-ясни, затова нека разнообразим и започнем с минусите:

Фактори против копаенето на криптовалути:

 1. Натоварвате (макар и умерено) системите на потребителите си.
 2. Възможно е някои антивирусни програми да засекат уебсайта Ви като „заразен“, ако копачката за криптовалути не е конфигурирана добре.
 3. Ако не представите добре причините да имате копачка на уебсайта, много вероятно е да подразните и/или изнервите потребителите си.
 4. Парите, които ще получавате не са изключително много! С груби калкулации пресметнахме, че при 1000-3000 посетителя на ден, прекарващи по 2-3 минути в сайта, ще получавате не повече от 200-300 лв на година. *
 5. За много типове уебсайтове, една копачка на криптовалути би развалила имиджа на уебсайта.

Фактори за копаене на криптовалути:

 1. Това е пасивен доход, за който нищо не трябва да правите, ако веднъж вече сте го настроили.
 2. Изключително подходящ начин да събирате пари за благотворителност.
 3. Обръщането на криптовалути към стандартни валути вече е изключително лесно и комисионните са сравнително малки.

Ако прецените, че копаенето през уебсайт Ви допада, задължително трябва:

 1. Да уведомите потребителя, че ще копае криптовалути за Вас.
 2. Да му дадете опция да изключи копаенето.
 3. Да му позволите сам да избира какъв процент от ресурса на компютъра си да задели за Вас. Ако автоматично зареждате 100%, компютрите на потребителите Ви ще забавят дотолкова, че няма да са използваеми за нищо друго. Това естествено ще ги изнервя и няма да влизат в сайта Ви.
 4. Да се направи професионален анализ  целите и дейността на уебсайта. Дали идеите, с които е направен, дизайна, цветовете и аудиторията предразполагат към копаене на криптовалути.

На разположение сме, ако желаете да поставим копачка в уебсайта Ви. Преди да го направим, ще анализираме целите и дейността на уебсайта, има ли и до колко има смисъл да се направи това.

Ако имате въпроси, ще се радваме да Ви помогнем. Можете да ни пишете от формата по-долу, или да разгледате проектите, които сме реализирали скоро и мненията на клиентите ни за нас.

 

  * Задължителни полета

   


  * Изчисленията са направени при умерено натоварване на потребителските системи.