Проследяване на чужд IP адрес

Изключително интересната тема за проследяване на IP адрес не може да остане недискутирана, нали 🙂

Откакто написахме статията, показваща три начина за проверка на IP и пуснахме инструмент за проверка на IP се случи нещо странно. Към нас заваляха запитвания за проследяване на чуждо IP. Не сме експерти по сигурността на мрежите, но знаете, че винаги се опитваме да Ви помогнем. Затова, в тази статия ще разгледаме как можете да извършите проследяване на IP адрес.

Какво взъщност означава IP адрес?

IP адресът е уникален цифров адрес, много наподобяващ телефонен номер, който се използва от цифровите устройства. Той им позволява се свързват едни с други, когато изпращат информация през Интернет или локална мрежа, използвайки Интернет протокол (IP).

Да вземем за пример IP адреса 185.45.66.219. Получаването на тези числа от домейн адреси, написани в една по-разбираема за човека форма, като например www.abi-webdesign.com, се извършва от Система за имена на домейни (DNS). Този процес е известен като преобразуване на имената на домейн имена към IP адрес.

Как да изберете правилното домейн име за Вашия уебсайт, можете да разгледате в тази статия. На разположение сме, ако имате нужда от помощ при избора на име. Това е много отговорен процес, който не бива да пренебрегвате!

Но да се върнем към темата…

Защо ни е да проследяваме IP адрес?

IP адреси имат не само уебсайтовете, а всички свързани в мрежата устройства. Това могат да са телефони, таблети, компютри. Могат да са и други такива с Интернет свързаност, например автомобили, умни телевизори и др. IP адресът позволява на устройствата, които изпращат информацията, да знаят къде да я изпращат. На тези, които получават информацията позволява да знаят, че тя идва от желаното местоназначение.

Най-често някой иска да проследи IP адрес, защото е видял, че от него е извършено дадено действие от неизвестно лице. Локализирането на крайния IP адрес на извършителя на действието е стъпка към идентифицирането му. А как да проследите IP? В Интернет има много инструменти за целта. Ще Ви покажем малка част (три) от тях, но очакваме тя да Ви е напълно достатъчна:

И трите линка, показани по-горе водят до публични уебсайтове, предоставящи услуга по проследяване на IP адрес напълно безплатно. Можете да ги използвате без лиценз. С това се надяваме да сме помогнали на всички от Вас, които се опитвате да локализирате „някой за нещо“.

Бонус линк!

Предоставяме Ви още един линк, предложен от наш читател, който също може да Ви е полезен: DNSChecker.org/ip-location.php

Може би не Ви се играе на шпиони и просто искате да узнаете своето IP, то тази публикация съвсем не е за Вас. Тогава отново ще Ви реферираме към друга статия, показваща три начина за проверка на IP и нашия инструмент за проверка на IP.

Ако имате въпроси, ще се радваме да Ви помогнем. Можете да ни пишете от формата по-долу, или да разгледате проектите, които сме реализирали скоро и мненията на клиентите ни за нас.

 

    * Задължителни полета